Recent Posts

Archive

Tags

Tél - kapha dosha - ártó víz

Az ayurveda szerint a téli hónapokban a VÍZ elem túlsúlya érezhető leginkább, ezért nagyon nagy figyelemmel és tudatossággal kell lenni, hogy az ártó vizet visszafogjuk és nem csak azok, akikben születési hajlamtól függően meghatározó ez az elem, hanem mindenki, mert a külvilágban is a víz most az uralkodó.


Ahhoz, hogy egészségesek tudjunk maradni a három energia egyensúlyára van szükség. Ha a folyamatok egyensúlyban vannak, akkor nem keletkezik fölösleges salak, áma, a test jól ellátott és nem betegszik meg.


Az ártó víz csökkentése leginkább böjttel érhető el, jól összhangba hozható a keresztény kultúrkörben ismert, február 17-én kezdődő Nagyböjttel.


Tehát a kapha dosha csökkentése leginkább az étkezések visszafogásával történhet.


Mire érdemes még odafigyelni: - kerülni a nehéz ételeket - kerülni az édes ételeket (a rizs és a tej is édes) - kerülni a túlevést - az éjszakai hűtőlátogatást hagyni, szigorúan naplemente után már nem enni - száraz ételeket enni - kerülni a kenyeret, a tejtermékeket - stimuláló, pikáns, csípős ételeket enni - gyömbértea, vagy más fűszeres tea - hideg ételektől, italoktól tartózkodni - napi rendszeres minimum 30 perces mozgás - főleg kardió - a test tisztántartása kívül és belül - kirándulni, túrázniA kapha dosha a fenntartó energia, olyanokban érezhető meg, mint, pl.

- a ragaszkodás - vágyakozás - sóvárgás - túlzott érzelmesség - túlsúly - depresszió - kedvtelenség, lustaság - amikor nem szívesen mozdulunk meg - túlzott alvásigény - tompaság - falánkság

- emésztési problémák, hasfájás - hurutok - vizesedés, ödéma - ciszták


Ha ezeket tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elhatalmasodott a kapha dosha bennünk.

Érdemes minden nap jógázni, olyan gyakorlatokat végezni, amik megizzasztanak, illetve csavarásokat, amelyek segítik a méregtelenítést.


Jó egészséget kívánok mindenkinek!


Brávácz Alexandra

#kaphadosha