Recent Posts

Archive

Tags

Tavaszba oltott tél

Minden évben megszokott, hogy amikor átfordulnánk már, akkor még egyet rúg a tél. Mintha egy utolsó harcra hívná a tavaszt. Látszólag nyer, de a tavasz úgysem enged és a tél már jócskán vesztett erejéből.


Amióta csináljuk a meditációs sorozatot, vagyis 11 napja, a legkülönbözőbb tapasztalásokról számoltok be. Ez a gyakorlás mindenkinek nehéz. 50 percig ülni és arra törekedni, hogy ne történjen semmi és közben valamin rajta tartani a figyelmet, komoly próbatétel.


Ez a jóga 6. lépcsőfoka, a dhárana.


Megtanít veszíteni. És leginkább középen lenni.


Megtanít nem mozdulni, megtanít egy helyben maradni. Türelemmel lenni. Elfogadni. Az életedet elfogadni. Csak ülsz és nézed, mint egy filmet, ami jön, belőled jön, saját magadnak vetíted a filmed, amiben te vagy a rendező, a szereplő, a díszlettervező a minden.


Kihegyezi az elmét, olyan kőkemény edzés ez, mintha hegyet másznál. Akik ebben most benne vannak, érzik, így a 11. napon már, hogy olykor már ritkásabb lesz a levegő. Van, aki hegyibeteg lesz és vissza akar fordulni, van, aki bizonytalankodik, hogy egyáltalán fel akar-e még jutni a csúcsra, van, aki már nem emlékszik, hogy egyáltalán miért indult el. Kinek akart bizonyítani? Van, aki vissza akar térni az alaptáborba, van aki haza akar menni.


Van, aki magában kételkedik, van olyan is, aki a hegyben.


Amikor a meditáció második fokozatára kapcsolsz, akkor az leginkább egy dologra tanít: alázatra.

Hogy itt vagyok, figyelek, ez az én életem. Az, hogy milyen az, az nagyon világosan ebben a gyakorlásban kiderül. Nincs menekvés. Jelenlegi életem előző cselekedeteim következménye. Nem a külvilágé. És itt nincs menekvés meg mellébeszélés. Itt nincs megúszás. Vagy tudsz ennyit koncentráltan, mozgás nélkül ülni vagy nem. Az ászanában lehet csalni. A meditációban nem.

Itt olyan, mintha oda lennél szögelve a tükör elé és neked az a dolgod, hogy ott ülj ötven percnyi szembenézésre kárhoztatva.


Jön minden. Először szórakozni akarsz, jól akarod magad érezni. Jönnek a látomások, beindul a fantáziád, az elme szövöget mindent, mert unatkozik. Vagy vársz valamire, mondjuk arra, hogy legyen eredmény. Hogy történjen valami.


A meditáció viszont pont a történetnélküliség.Az idő valamikor fogja magát és arcátlanul elröppen, jön a gong és már mész is. Van, amikor viszont csak kapkodsz a levegő után és piszok nehéz akár egyetlen lépést megtenni is. Van, hogy könnyedén szökkensz, van hogy vánszorogsz. Erőlködsz.


És nincs benne fejlődés. Változás, na az van. De nem megy egyik napról a másikra könnyebben, jobban, vagy nehezebben. Minden nap más és más, és nem tudhatod előre, hogy az aznap mit tartogat, hogy mi vár rád, ha farkasszemmel nézel abba a tükörbe.


Ez a gyakorlás más, mint az ászana. Ott felveszed, pihegsz benne egy picit, próbálsz benne nyugodni. Van, hogy nehéz tartani, mert kell erő hozzá, vagy koncentráció, hajlékonyság, rugalmasság, egyensúlyérzék, és ez mind fejleszthető is. Vagy van, hogy nem olyan könnyen mobilizálható a csípőd, a vállad, a nemtudommid, ez mind persze az elméd. Tartod 5, 10, vagy 25 lélegzetig, lehet, hogy 3 percig. De nem ötvenig!


Az ötven perc az a Himalája. A három a Kékestető. Egyébként mind a kettő szép.


Tehát ülsz. Csinálod, mert megígérted magadnak, hogy 21 napig csinálni fogod. Magadnak. Senki másnak. Magadnak, magadért csinálod. Nincs ennél felemelőbb érzés, nincs ennél fontosabb.

Ha egy helyben maradsz folyamatosan arra kötelezed magad, hogy ne hozz létre újabb és újabb lenyomatot az elmében. Ez nagyon nehéz, mert óhatatlanul jönnek az érzelmek és gondolatok, a múltból. Egyikből születik a másik. De te elvágod, újra, meg újra. És látod a szemed előtt közvetlenül kibontakozni a mechanizmusokat.


Ma egy picit úgy tűnik, mintha győzedelmeskedne a tél, de nincs mese, jön a tavasz, sőt jön a nyár is. Ezt tudom és te is tudod. Mert nincs megállás.


A látszat sokszor csal, ne dőlj be neki.


Még az utolsó 10 napra is érdemes csatlakozni. 1 napra is.


Gyakoroljunk fáradhatatlanul.


Namasté Brávácz Alexandra #dhárana #21naposkihívás Útközben Jóga TUDATOS JELENLÉT meditáció minden reggel 21 napos kihívás