Recent Posts

Archive

Tags

TOVÁBB TART A DEPRESSZIÓS IDŐ

TOVÁBB TART A DEPRESSZIÓS IDŐ - így csupa nagybetűvel, index címlap. Tegnap az volt, hogy ne menjen ki az utcára, nem érdemes, úgyse fog látni semmit. Köd volt.


Óriási a felelőssége a sajtónak! Hatalmas.


Mielőtt teljes mértékben el nem köteleződtem a jógának, hosszú évekig dolgoztam a kommunikáció különböző területein. Dolgoztam rendezvényszervező cégnél, színháznál, fesztiválnál, tehát főleg kulturális területen, de dolgoztam minisztériumban is. Pontosan tisztában vagyok azzal, hogy ami egyszer papírra kerül, vagy a képernyőre, az úgy van, hihetetlen ereje van, amikor az ember olvas vagy hall valamit.


Tehát amikor leírja valaki azt nagybetűvel, hogy ma bizony depressziós nap van és pont, akkor észrevétlenül bekerül ez az elmébe és kezdi átalakítani az ember gondolatait.


Minden szónak gondolatalakítási varázsereje van, ezért is használunk mantrákat a jógában.

Nem csak az AUM mantrára gondolok, használunk magmantrákat, amikkel az egyes csakrákat aktivizáljuk pl. az online alkalmakkor is így gyakorolunk. Persze a kimondott szó, hang ezerszer erősebb, mintha csak olvasnád, ezért még véletlenül se olvass hangosan indexet.


De azért ez nem vicc.


Én gyerekként úgy nőttem fel, hogy nálunk már hajnalban bömbölt a rádió. Ahogy apám felkelt, bekapcsolta a híreket. Pici kis zsebrádió volt, ezért vitte mindenhova magával a lakásban, miközben készülődött. Már reggel 7-kor beszivárgott az elmémbe, hány ember torkát vágták el, hányan lettek közúti baleset áldozatai, ki kivel veszekedett a parlamentben. Mielőtt kiléptem az utcára, már ott ült a vállamon az egész világ.


Ez fejlődés? Ahhoz képest, ami régen volt? Nem hinném. Szerintem ennyi mindent az ember egyszerűen képtelen feldolgozni. Nincs az az ember, aki, ha bármilyen sajtóterméket fogyaszt, ne küzdene a stresszel.


A stressz belülről rág szét. És nem is mondom, hogy észrevétlenül, mert nem észrevétlen. A stressz mint fogalom Selye Jánossal került be a látóterünkbe, ő alkotta meg azt az elméletet, hogy az ember vagy üt vagy fut, aztán adaptálódik, alkalmazkodik egy ideig, majd teljesen kimerül.


A kimerüléssel a szervezetét olyan reakciókra készteti, hogy elveszi az életet a létfontosságú szervektől, elszívja az életerejüket, az ember gyakorlatilag saját magát zsigereli ki belülről, szinte szó szerint, annak érdekében, hogy minél tovább életben maradjon. Csak hát milyen élet az.

Például nőknél felborítja a megfelelő és harmonikusan működő ciklust, különböző nőgyógyászati betegségeket, cukorbetegséget eredményez. Férfiaknál is számos probléma jelentkezik, a fülzúgástól kezdve a szív és érrendszeri panaszokon át, merevedési zavarok, egyéb férfigyógyászati betegségekig. Alvászavarok.

Miért vesszük ezt félvállról?


Saját magad elől szívod el az életerőt.


Soha ilyen mértékben nem küzdöttek nők nőgyógyászati problémákkal, mint a jelen korban. Hol volt régen ennyi ciszta, mióma és hol volt a napjainkban lassan a nők 30 %át !!! érintő endometriózis. A daganatos betegségekről nem is beszélve.


Pozitív hírt nem nagyon kiabál a sajtó. Csak menj fel az index címlapjára és kicsit olvasgasd a szalagcímeket, de segítek:


Letagadta saját csecsemőjét a szolnoki férfi, mégsem a bokorban találta.

Zacher szerint felejtsük el a karácsonyt.

Nem javul Balázs Fecó állapota.

Meghalt Klecska-Ernő, az Orbán interjú meghamisítója.

Halálbüntetés várhat a japán sorozatgyilkosra.

Már 60 milliónál is több a koronavírusos.

Börtön jár a büntetőfékezésért.

Több mint harmincezer dolgozót küld el a Disney.

Fényes nappal késelt a buszon.

Negyvenmillió pulyka megy lángsírba.


Jó, nem is folytatom. Ezek mellett olvasható semleges cím is, de azok teljesen érdektelenek, olyanok, amik nem hatnak az érzelmekre. Tehát ez a kettő van. Vagy a borzalom, vagy az érdektelenség. És most ne írjátok azt, hogy ne olvasson senki indexet, mert persze, de a lényeg, hogy észrevegyük, mennyire hat ránk valami, amit olvasunk és hallunk.


A stressz folyamatos magas szinten tartja az adrenalint és a kortizolt, mert különben az ember nem bírná el a hétköznapokat. És ahogy már fentebb írtam, a szervezet mindent el fog követni, hogy életben tartsa a testet, akár annak kárára, hogy máshol problémát okoz magának. Leállít valahol egy funkciót, amit le tud és elsősorban a reprodukciós szerveknél kezdi, mert hát ilyen embernél nincs szükség reprodukcióra, gondolja az evolúció.


Az emberi élet a túlélésre van programozva, az élet élni akar, ezt jelenti az evolúció. Tehát evolúciós szempontból, a stressz következményeként egy önvédelmi mechanizmus lép életbe, például meggátolja az ovulációt, ezzel a szervezet meggátolja azt, hogy az ember teherbe tudjon esni vagy a másik oldalnál, gátolja, hogy nemzeni tudjon. Stressz alatt álló embernek az evolúció nem szán gyermeket, mert az vagy életképtelen lesz vagy pedig az anya vagy az apa képtelen lesz a felnevelésére. Így gondolkodik az evolúció.


Tehát ha túl sokáig kell fenntartania a szervezetnek a magas hormonszintet, akkor a hormonokat termelő területek, például a mellékvese, elfáradnak, kifáradnak, vége, nem tudja örökké adagolni a cuccot neked. Mit csinál? Nőknél lop a progeszteronból, mert abból termeli a szükséges antistressz hormont, a kortizolt, tehát felborítja a ciklust, ezzel leállítja a reprodukciós képességet, és számos azt megelőző betegséget okoz, majd akár elmegy a meddőségig. Ma már a párok 15% küzd ezzel, 35 év felett a párok 25%-a.


Az ember életének, funkcionális szinten, a lényege az evolúció, a szaporodás, ha itt valami nem stimmel, akkor az egy nagyon komoly jel, azt jelenti, durván letértünk az ösvényről. És hogy hogyan?

Úgy, hogy egyszerűen túl sok a stressz. Nem elfedni kell a problémákat, nem hormonpótlás a megoldás, hanem a gondolkodáson, az életvitelen kell változtatni!


A meddőség, a nőgyógyászati és férfigyógyászati problémák nem orvosi kérdések, hanem a karma.

A karma a bennünk dolgozó lenyomat, a lenyomata annak, ahogy működünk.


Nem vagy kiszolgáltatva, alárendelve! Nincs eleve elrendelt élet! Nincs sors!


Persze iszonyú nagy hatással van rád, ahogy éltek a szüleid, ahogy élt a nagyanyád, nagyapád. Minden lenyomat ott van benned. Az energiájuk sosem vész el, csak átalakul, ezt hívjuk újjászületésnek.Ezért igen, nagy kötő erővel hat a karma, nagyon nagyon tud befolyásolni, de a lényeg pont ezt felismerni és nagy erőfeszítést téve másképp csinálni! Másképp élni és nem úgy mint ők, de még nem is úgy ahogy azt ők elvárják tőled! Ahogy elvárják az nagyon csalóka, egyrészt vagy azt akarják neked, amire ők nem voltak képesek vagy a nagyon vakok egyszerűen csak azt akarják, hogy megismételd az ő életüket.


Ha adhatok egy jó tanácsot, ne arra menj, amerre az apád vagy az anyád mondja, hogy menj, mert ők mindig a biztonságra fognak hajtani, közben a biztonság nem a jó irány! Gondolj bele, a mesékben, ahol a három királyfiból ketten otthon maradtak és egy átlagos életet, sőt, rosszat élnek, de ott a harmadik, aki világgá indul és ő hozza haza a legszebb királykisasszonyt és vele a fele királyságot.

Nincs más út, mint a saját utadat járni, ezt értsd meg. És nem ellenkezésből, az sosem a helyes út, ha ellenkezésből csinálod másképp, neked a saját utadat kell megtalálni.


Na ebben segít a jóga. Detektáljuk egyáltalán mi a karma, mi a minta és aztán megfogjuk a kormányrudat és másfelé kormányozzuk az életünket. Másképp nem fog menni. Másképp nem lehet jó életet élni.


Az endometriózist megműtik, de visszajön. A miómát megműtik, visszajön. Tehát nem ott kell beavatkozni! Mert ez csupán a tünetek kezelése. Az okokat kell megszüntetni. És az okok 99%-a a stressz illetve a stresszből származó alapbetegségek. És ezzel nem azt mondom, hogy nincs az az állapot, ahol muszáj már a tünetet is kezelni, mert ha annyira elharapózódott a helyzet és kontrollálatlan, muszáj visszaállítani minimum az alapállapotot, de az nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni és úgyanúgy lehet élni tovább, mint előtte.


Nem. Teljesen másképp kell élni. Meg kell változtatni a szokásokat, az étrendet, a környezetet, munkahelyet kell váltani, lehet párkapcsolatot is és nagyon erősen kell mindezeken és egyszerre dolgozni. Ne könnyű hajókázásra számíts. De a kinti meg fogja változtatni a belsőt.


Nincs más lehetőséged!


Kezd el még ma, tegyél önmagadért. Mindent tegyél meg annak érdekében, hogy a stressz minimális szintre csökkenjen, hogy tudd kezelni. Ha már betegség jelenik meg, nőknél leginkább problémák a menstruációs ciklusban, tudd, hogy az már egy nagyon erőteljes jel, ott lépned kell, de azonnal.


Jógázz, relaxálj, sétálj, ne nézz híreket, ne olvass, csak nagyon módjával újságot. Nem engedheted meg magadnak azt, hogy a munkád stresszes legyen, egyszerűen ez nem megy. Addig nem vagy a helyeden, amíg azt nem érzed, a munka felemelő, építő, támogató. Hozzád tesz és nem elvesz tőled.

Megéri?


Hari OM Alexandra

#stressz #Selye